kort 300

Idag är det jubileum hos Kortskissen. Det är dags för skiss 300!
Det är ju värt att fira, så titta in i bloggen och se vilka fina priser vi lottar!

Här är min tolkning av skissen. kort 300_dilorf

Och just det- om du ska använda stickles/glitterlim. Var noga med att hålla händerna i styr. Även om du råkar komma på att du vill ha lite mer än du tänkt från börja. Man blir så kladdig och glittrig.. ;)

Fotogenique

Alltså, jag har en fin dotter. Hennes ögonfransar är otroliga och hon gör sig lixom på bild..

Hon blev fotograferad av en ”riktig fotograf” och han gillade verkligen hennes utstrålning. Det var lite roligt.. :) Men detta kortet har jag tagit. (som hobbyfotograf).

Eftersom hon älskar blått, så fick det bli en blå layout. Materialet kommer från Scrap-Perra.
Fotogenique_dilorf

 

Och jag måste ju vara lägga in en bild på hennes öga, som jag tog på väg till en tävling. Därav sminkningen. Jag gillar inte riktigt smink på barn, men är det tävling, så är det en annan sak.. B-ogaHa en underbar dag!

 

Lite goofy

Felix tyckte det var jättekul att ta bilder med min telefon. Den kommer han ju åt, fast telefonen är låst. Jag var inte riktigt road med att minnet var fullt av närbilder på sonens tryne. :)  Men liiite kul var det. I allafall så här i efterhand, när jag scrappat bilderna..  ;) Goofy_dilorf

Materialet kommer från Scrap-Perra, som vanligt.
Och vad Felix tyckte om min layout vet jag faktiskt inte. Ha en härlig dag!

Glad Påsk!

Jag hoppas ni har en underbar påskhelg med fint väder och sol!
Det har inte vi. Lite kylslaget och just nu är det ganska matt ute.. Men hoppet finns ju, eller hur? Mina frilandstulpaner håller på att ta sig upp ur marken och det tycker jag om!

I köket står det  lila tulpaner, om än ganska små, på vår fina gula vävda duk.paskbord_dilorfIgår var vi och firade en morbror som fyllde 75 år. Det var som vanligt god mat, trevligt sällskap och hela familjen. :)  Trevligt!  Christian tyckte det var rörigt och satt mest ute i trappen tills vi skjutsade hem honom.
Jag tänkte jag skulle visa vad Christian (och jag) knåpade ihop till födelsedagsfiraren.
Eftersom det är ett lite komplicerat kort att få med på bild, så kommer här en film på det.

Jag önskar er en fortsatt trevlig ledighet.

Om skolan- del 2

Systemfel 2 – i skolan.

Christian har Selektiv mutism. Det innebär kort att han inte kan prata i vissa sammanhang. Det är ett uttryck av ångest och stämbanden låser sig för honom. Han kan inte få ett ljud ur halsen. Man kan se på honom att han faktiskt skrattar- men det låter ingenting.
Detta är förstås jättejobbigt.  Du kan läsa mer om Selektiv Mutism på Wikipedia.

 

Varför vissa barn har ångest vet man inte och varför Christian har det vet man sådeles inte heller. Det finns inga finns inget som tyder på att det skulle vara ärftligt, och är inte heller någon funktionsnedsättning, i socialstyrelsens bemärkning.

Skolan då då?
Sexårs och ettan sa han väldigt lite i skolan. Och i den vevan fick vi reda på att det fanns något som heter Selektiv mutism, och jag började googla. När det var dags att börja åk 2 så bytte vi skola. Av flera anledningar som faktiskt inte lämpar sig att skriva här. ;)
Floda Friskola blev det! Det bästa vi har gjort för hans skull, tror jag.

Mentorn han fick sa vid första utvecklingssamtalet att han är stillsam, lite tyst, men är med i lektionerna och svarar på frågor. I denna vevan drog vi igång en utredning för att se om det var Selektiv mutism han hade, eller något annat. Vi bollades lite mellan sjukvården (som blir ett annat inlägg). Efter mycket om och men så fick vi diagnos i höstas. Han har Selektiv Mutism och ångest. Han tangerar till Aspergers syndrom (som storasyster har) men han är för kontaktsökande för att de ska ställa diagnosen här och nu. Han fick även medicin för sin ångest. En mirakelmedicin som han själv säger. Han känner att den gör skillnad! Det är så skönt att se. Dessutom fick vi höra att vi har en mycket smart kille. Jag vet att IQ bara är en siffra, men det är en bra siffra att använda för att få rätt hjälp i skolan. Psykologen räknade ihop de resultat han fick och hamnade på en mycket, mycket hög IQ.

Vi hade ett möte med skolan och mentorn är helt fascinerad. Hon som sa att han var med på lektionerna! Nu är han MED. Han diskuterar och förklarar och driver teser. Han berättar och samarbetar med de andra. Medicinen har gjort underverk.

Hans ångest slår till ibland och han kan inte åka till skolan. Han vill inte. Han kan inte.
Tyvärr vet han inte själv om varför, men efter lite prat, frågor och vila så kanske vi kan komma på något som kan vara värt att testa. Nu är det tre veckor sedan som han var hemma senast, för att han inte kom iväg. Vi löste en hel del knutar på en gång.

Ett problem i att vara just särbegåvad, är att allt är lite för enkelt. Och man hamnar lite efter i skolgången just därför. Man blir inte så engagerad och om man inte FÅR utmaningen, så missar man chansen att komma vidare. Som när han gick i tvåan, trean och inte kunde räkna i matteboken. Han kom ingenstans och jag sa att jag trodde det var för att den var lite för rörig. Massa färger, former, bilder och figurer som ska locka till att intressera sig för matten. Mentorn var överens med mig om att han KAN matte, men han måste ju visa det också. I trean så gjorde de nationella prov. Han hade ALLA rätt på alla delprov. Hon tjatade inte så mycket om att han skulle räkna i boken sen.

Idag går han så i fjärde klass. Och han har snart räknat färdigt sexans mattekurs. Fast han faller på att han inte kan diskutera matte. Och jag suckar lite, vem ska han diskutera med? Klasskamraterna som ligger två årskurser under? Eller ska han gå in i en klass där han inte riktigt känner någon, så att ångesten slår till och han inte KAN prata?
Han känner att han inte kan läsa, men alla tester visar att han kan läsa i stort sätt obehindrat. Han är duktig i alla ämnen, men känner sig dålig. Han vill inte riktigt visa att han kan, för det är jobbigt att sticka ut och vara annorlunda. Även om det är ett bra annorlunda att vara duktig på det han gör.

Det är en helt annan kamp i skolan, att få den utbildning han har rätt till och att kunna nå sin fulla potential. Men jag är glad att han går på en liten skola. Det gör samarbetet mellan lärargrupperna mindre och utrymmet att testa andra saker, utanför ramarna, lite större.
Du kan läsa lite mer om Särbegåvade barn på Wikipedia.

Det jag är mest oroad för i Christians fall, är att skolan inte kan ge honom de utmaningar han behöver, utan att det bara blir rörigt och svårt att hålla fokus. Det finns ju inget som är så tråkigt än att göra sånt man redan kan, igen och igen..  Det känns bra att han inte har blivit så gammal än, och att det fortfarande finns möjlighet och vilja hos skolan att styra upp detta. Jag hoppas att det blir så. :)

Schack Matt

Christian fick ett cool schackbräde i julklapp, med glasbräde och pjäser som ser ut som skelett i cape’er (?). Han blev jätteglad och det var den bästa julklappen ever! Tills han öppnade nästa present. Typ.. ;)  Men han blev väldigt glad för detta och han spelar långpartier på det.. Han gör ett drag och går sedan och gör något helt annat.. Sen kan han gå förbi någon dag senare och fortsätta….
Fotot fokus gillar jag.. :)

Schack_dilorf

 

Jag är lite tveksam till att papperstillverkaren hade denna typen av foton i tanken när de gjorde serien. Men det funkade ju bra ihop. Christian passar ihop med rosa. Så är det ju..

Materialet kommer från Scrap-Perra.. De har en stor outlethörna i webbshoppen. Kolla in där och se om du kan göra några fynd. :)

Fotografier

Det är ju såhär med bilder på internet att man faktiskt inte bara kan ta och låna dem hur som helst. Alla bilder ägs av fotografen och du kan åka på böter om du på din blogg använder en bild som någon annan tagit, om du inte använder rätt cred eller så..
Det finns en bra sökmotor CCsearch, där allt som ligger under CreativeCommons licens och är ”fritt” att använda. (Om man följer licenskraven, förstås) Har bilden ingen CC licens, så får du inte heller använda den!

Balsaminaceae( Pamukkale, Turkiet)

Jag hittade för ett tag sedan sidan Pixabay. Där kan man ladda upp bilder som sedan är gratis att använda. Utan licenskrav. Oerhört trevligt, tycker jag..  Grejjen är att man laddar upp egna bilder som håller sitens standardkrav och då kan man också ladda ner. (Det går säkert att ladda ner bilder utan att ladda upp, men det är ju lite kul att se att MINA bilder gillas och laddas hem av andra.)
Så förstås, inga bilder på barnen. Men lite blommor, solnedgångar och annat kan väl få ligga där. Lite roligt, tycker jag.. :)

Sunset_low(Kusadasi, Turkiet)
Lamprocapnos spectabilis(Löjtnatshjärta)

Clematis(Clematis)Tussilago_near(Tussilago)

Lite coolt att få kommentarer på sina bilder. Att få synas, om än väldigt oidentifierat.. :)

Selfie

Jag hittade ett foto bland alla uppladdade bilder från telefonerna, på Christian. Ett som han tagit själv. :)

Jag gillade det och scrappade det, för att spara det till honom sen när han blir stor. Selfie

Materialet kommer från ScrapPerra och du kan läsa mer om det i bloggen.